Saturday, October 1, 2011

Hi.

hi.
apa khabar semua? dah lama kan aku tak update. idea banyak tapi takde masa pon tak guna kan? currently aku ni busy la sebab baru start semester baru kan. pastu report dengan logbook incubator aku hari tu pon tak siap-siap. dah la due date dah dekat. seperti menjerut leher sendiri bila last minit baru nak cover semua tu, ditambah pulak dengan esaimen yang sudah mula bertimbun-timbun.

feel nak belajar dah la tak datang-datang lagi. agak kuciwa di situ. entah la, bila aku betul-betul boleh update dengan tenang macam dulu-dulu. perancangan dah banyak, especially nak habiskan cerlas(cerpen malas) aku tu, My 1st Crush. moga-moga, dalam ujung bulan depan aku dah kembali normal cam biasa ya. ehhe..

ok la, tu je nak update. hari ni pon dah 1 oktober iaitu hari lahir mak aku. semoga Allah sentiasa merahmati mak aku, dan memanjangkan umur beliau supaya aku dapat balas balik jasa beliau. cara tulis macam mak aku follow je blog aku ni. ahhaha.. ok la tu je. tcare ye. :D

Sunday, September 4, 2011

Merdeka Raya

hi semua. dah lama kan aku tak update. belakangan ni aku busy. dashboard pon aku tak bukak, banyak gak entri aku tak sempat baca.

aku update ni pon nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri, dan Selamat Hari Kemerdekaan yang ke-54. minggu ni pon aku busy nak prepare semua report practical yang tergendala n persiapan nak masuk U balik. maybe nanti dah balik U aku akan update cam biasa balik. aku gak maybe akan continue cite my 1st crush bagi habis.

tak lupa jugak nak ucap takziah kepada family cameraman yang terkorban di Somalia. Moga beliau ditempatkan dikalangan orang yang beriman.

take care sume. jumpa nanti. Assalamualaikum.

Friday, August 19, 2011

Moga ALLAH memberikan aku Kesabaran yg Tinggi

hi.
nak cakap hi harini pon takde hati, macam nak lari balik rumah je. selamat rumah aku jauh wei. tsk T_T menangis di dalam hati mengenang nasib diri. sejak semalam perasaan insecure memenuhi segenap ruang hati aku, ruang minda aku dan ruang ofis ni sekali. aku tau aku tak lawa, tak cun semua tu dan aku sangat bersyukur dilahirkan dengan segala yang sederhana dan apa yang aku nak ceritakan ni bukan sebab aku rasa tak selamat disebabkan aku lawa okeh.

bermula episod semalam ada budak baru kat ofis ni. dia dah masuk jumaat lepas pon. dan budak tu adalah budak lelaki. aku ingat dia kaki masjid la. so aku consider dia orang baik-baik. sebab tengok muka style baik-baik je. aku tak mau la berprasangka buruk kat orang tak tentu pasal. aku tak tau la kalau korang yang baca ni nak judge kata aku perasan aku ialah perempuan bajet cun atau hot. sedangkan aku seniri rasa aku hanyalah perempuan biasa-biasa je. dan gaya aku takde vogue langsung, kalau tak pakai baju kurung, jeans lusuh pon aku pakai je, asalkan aku rasa gembira.

budak ni semalam cakap yang dia nak duduk kat meja depan aku, atas sebab nak on 2 laptop serentak. ok fine la alasan munasabah. 1st tu aku tak suka la, yela laki dok depan kita lama-lama, rimas wei. rimas. tak tau la kalau korang ok je. aku yang dah sekolah perempuan lama ni, memang tak berapa selesa dengan lelaki asing yang aku tak kenal. kalau yang dah aku kenal tu lain cerita la habaq mai. meja depan aku ni, kosong sebab budak praktikal yang sama dengan aku syafiqa kan dah berhenti. kepada pika, kalau dia terbaca entri ni, aku nak cakap " hi pika!! ^^". so, tempat tu sekarang ni dah kosong la kan. aku tau aku bukan permanent staff apatah lagi anak bos ataupon bos kat sini. tapi dengan adanya dia dengan muka yang membuatkan aku rasa goose bumps maka, kerja aku makin terbantut. sigh. tapi dalam hati aku merasakan tak fair aku buat dia camtu, dia pon nak kerja kan. so, aku pon mengagahkan diri aku buat kerja cam biasa cuma muka aku, sampai lenguh sebab nak stay muka masam.

actually  kat sebelah meja tu pon ade meja kosong. selalunya orang lain kalau nak guna. orang guna je meja tu, tak kacau kitorang bahagian admin ni. memang la meja tu ada tu ada tuan, tapi tuan tu selalu je tak datang. so kau duduk jela. ni tak, berusaha datang sampai kat bahagian kitorang ni. lepas aku berambus ni, sila la kau duduk suka hati kat mana kau nak duduk. sementara aku ada lagi, sila-silakan lah diri kau menjauh diri pandangan mata aku. yang membuatkan aku sakit hati adalah disebabkan dia tak keluar time lunch, selalunya dia keluar and aku assume dia pegi semayang wei, sebab masjid depan building ni je. tup-tup semalam tak nak dia keluar, stay kat situ tekun sangat bekerja. 

aku salu time lunch bulan-bulan puasa ni letak-letak kepala jap, lelap-lelapkan mata. yela aku datang 7.30 balik 5.30. padahal bulan puasa kalau masuk 7.30, 3.30 tu dah boleh balik. sebab takde waktu lunch kan. aku keluar kejap la untuk menenangkan minda aku yang kusut ni, bila aku masuk balik ofis, dia dah takde. dalam hati aku berkata-kata " eh, tau pulak kau nak keluar" aku pon baru nak amik feel tenang, kejap je dalam 5 minit pastu dia masuk balik. aku tak tau la dia pegi semayang ke ape sebab time tu memang masjid dah dekat nak habis semayang or dah habis pon sebab time aku keluar tu memang orang dah otw semayang zohor and masa dia balik tu geng akak-akak yang pegi masjid pon tak balik lagi. macam saja-saja je dia keluar sebab aku keluar. selalunya dia akan kejap-kejap keluar and apsal semalam dia tak keluar-keluar?!.   masa awal-awal dia tanya nak duduk depan ni, aku tunjuk je kat akak sebelah ni suruh dia mintak permission akak tu, dah la fail tengah banyak atas meja tu. oh, sabar jela. so nak dijadikan cerita ngeri, semalam akak yang selalu tutup ofis tu balik awal. so aku la yang kena tutup ofis.

orang lain dah balik dah 4 lebih camtu, yang dia stay je. budak laki lain dah la pegi meeting, dia tak reti ke nak chow, mesti la aku or sape-sape la pompuan kat dalam ofis ni rasa insecure dengan tinggalnya dia je laki dalam ofis. yang aku ni dah tak senang duduk, tunggu ayah aku call, tak call lagi. aku pon redi je, kemas cepat-cepat. pastu akak yang volunteer nak tutup ofis tu pon keluar nak pegi semayang asar. aku pon apa lagi kena gerak gak la, gila kau berdua-duan dengan dia dalam ofis. hoi tak nak aku. dah la tempat aku ni kena lalu depan dia kalau nak keluar. aku cepat-cepat call bapak aku tanya dah datang ke belum. eloklah bapak aku pon dah on the way. aku kalut kemas nak balik dia pon dan-dan la kemas, yang tadi dia dok tekun keje sangat tu apsal kan.

dah nampak aku redi nak balik dia pon dan-dan kemas nak balik jugak. serius dalam hati aku ni geram bercampur takut. pastu ye-ye je tanya aku pasal kunci. kalau kau nak berambus silakn jela, aku tak boleh nak pas kunci dekat kau, kang hilang pape naya aku. aku pon ape lagi cepat-cepat je jawab " tunggu kak yang keluar tu balik la" pastu dia tanya lagi lambat ke, aku cakap je kejap je kot. pastu cepat blah selaju yang mungkin. takut gila aku. dan pagi tadi dia datang awal. dah la masa mula datang jenguk-jenguk ikot pintu yang bahagian kaca tu macam perompak.pastu, usaha lagi tanya aku, boleh tak nak duduk kat meja depan ni. aku apa lagi bukak mulut la suruh dia duduk meja sebelah tu. aku cakap meja depan ni selalu nak guna. padahal tak guna sangat pon. terpaksa la aku menipu untuk kepentingan sejagat. tsk. dosa aku. pastu tanya lagi betul ke boleh duduk meja sebelah tu, tuan dia tak datang ke. aku cakap duduk jela, tuan dia dah berhenti kot. tak puas hati lagi tanya lagi kat aku, betul ke dia dah berhenti sebab dia nak duduk situ pastu nak pegi meeting pukul 9. sigh dalam hati ni ALLAH saja yang tau betapa terbakarnya. dah nampak muka aku masam, tanya lagi. aku cakap duduk jela.

pastu dah bukak laptop berusaha nak menghala ke arah aku. padahal semalam 2 laptop pon boleh je dok straight. serius cakap, bukan nak bajet hot tapi kalau korang dah tengok someone tu dah annoyed dengan korang sila-sila la sedar diri dan menjauh. aku pon tau aku salah nak judge dia tak tentu pasal, tapi tolong la bagi aku space. aku tak suka nak baik-baik sangat dengan strangers and it take times untuk aku adapt someone tu especially lelaki. selamat aku dah nak berhenti isnin ni. Alhamdulillah.

ok ah, entri panjang berjela tak tentu hala. tsk. tcare. selamat berpuasa.

Monday, August 15, 2011

My Card Raya Project #2

hi. assalamualaikum kepada semua umat islam dan salam sejahtera kepada yang lain-lain. 

apehal aku formal hari ni? well, today is monday so, so, so.. ok takde reason yang munasabah aku nak bagi. hehe.. actually aku sedih wei, tsk~ tsk~ projek kad raya aku macam tak jadi je ni, huhu. bukan sebab ape, aku ni busy bekerja, sila ulang lagi sekali BEKERJA, see alasan munasabah tak? tak eh? ok sila abaikan. aku paling benci nak handle benda yang ada deadline sebab ni la. 24hb ni dah tarikh tutup untuk hantar kad raya, hari ni dah 15hb, yeah aku masih bekerja sampai isnin depan dan kad raya aku masih tak siap. patutnya dah on the way sampai kad member-member aku, ni tak, masih tak siap-siap lagi.

aku boleh je hantar lambat- lambat, tapi kau tau tak feel dapat kad raya sebelum raya dengan lepas raya? tak sama tau tak kemeriahan tu. bila kau dapat kad raya sebelum raya, kau akan faham isi kandungan kad raya tu, even aku just tulis "Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin". kalau sampai lepas raya, benda tu dah jadi macam " oh sungguh lapuk", orang pun dah habis feel dah nak baca kad tu. orang tengok kad kau pon sebelah mata, posmen pegi hantar pon sebelah tangan, main sumbat-smbat je dalam tong pos, silap nasib tak baik, kad masuk dalam longkang pon korang dah tak perasan, yela, dah semua dalam mood raya.

pape pon, walau apa pon yang terjadi akan aku kerah seluruh ahli keluarga aku bagi 100% komitmen untuk menyiapkan kad raya aku minggu ni jugak-jugak. haha.. jangan korang tak hargai kad aku dah la, walaupon design aku buruk dan korang rasa ianya patut di tong sampah kan, korang fikir la habis-habis tentang tenaga kami sekeluarga telah gemblengkan dalam proses menyiapkannya. :D

okay ah, cau dulu, assalamualaikum. tcare (:

Thursday, August 11, 2011

My Card Raya Project

lol. tajuk kemain tu, cakap Bi ok. yes, broken bi. wakaka.. dalam hati seronok gumbira nak update blog pagi tadi, bila klik je new post terus cakap ada masalah apetah, dorang tengah buat maintenance. aduhai, panas la pulak ofis ni, habis mood terus nak update. takpe, sebab dah start menaip ni baik jangan stop and teruskan je.

eh, dah sejuk pulak. ok, mengada gila macam nak bagi penendang sedas dua.

macam korang tengok tajuk kat atas tu haa, tahun ni saya atiqah telah berbesar hati ingin membuat kelainan sedikit berbanding tahun- tahun sebelum ni. dah berapa zaman entah aku tak hantar kad raya kat member-member, sahabat handai dan sesape yang mengenali aku, ayat bajet feymes ni, macam akulah artis youtube. *sigh* so, tahun- tahun sebelum ni tu time aku tak hantar kad raya paling hebat wish pakai mesej, nak hebat lagi kat FB, nak hebat lagi aku call sesaat dua. wakaka. maka, tahun ni tergerak hati aku nak hantar kad raya tetapi kepada sesiapa yang berminat je. ada point ke korang bagi kad raya kat orang yang tak paham sentimental value kad raya apatah lagi orang yang menghadapi masalah mental? takde kan faedah kan? 

maka, awal-awal puasa lagi aku dah announce kat Fb sape yang berminat nak kad raya dari aku sila PM kan alamat dorang, as soon as possible la kan. maka sambutan yang aku dapat, mula-mula tak memberangsangkan sampai 2, 3 kali juga aku kena post pasal benda tu. ada jugak yang ingat aku ni main-main je. sekali sebab aku dah banyak sangat post pasal benda tu, ramai giler yang nak, aku pulak start la kira bajet, OMG.. tapi disebabkan aku ingat dah lama aku tak bagi kad raya, so apehal nak berkira kan? sempena bulan ramadhan yang mulia, setan-setan takde tapi aku tetap panas baran macam biasa, so aku teruskan la projek tu. aku dah prepare barang-barang semua untuk kad raya tu, sebab aku nak design sendiri eventhough aku ni memang tak kreatif langsung di samping akak i yang tetiba rajin nak hiaskan sampul.haha..

ok, aku ni pon kurang cerdik jugak, sebab aku prepare barang-barang sume cukup-cukup je. tsk~, kalau la ade kawan aku tetiba nak jugak naya nih, masa dah la semakin suntuk. kot la rosak ke ape time buat tu.. aiyoo~..so far, tak start lagi sebenarnye, bru 1% progress projek aku. naya kalau kad raya sampai lepas raya.

ok la, tu je, jumpa lagi. tcare.

Wednesday, August 10, 2011

Accident

hi.
hari ni aku update lagi, terserlah tak kerajinan aku mengupdate blog? huish..

aku tak tau nak kata apa, belakangan ni, benda yang aku paling tak ingini, asyik jadi kat aku. kalau aku gelar minggu lepas dan minggu ni adalah hari malang aku boleh tak? aku tau dalam islam mana ada benda-benda mengarut ni kan? ni semua qada' dan qadar yang Allah dah tetap kan dalam diari hidup aku. aku admit benda ni mungkin nak mengingatkan aku supaya lebih banyak ingat kat Allah. eh, jangan pikir bukan- bukan eh, aku bukan nye buat benda tak senonoh ke ape, cuma tahun ni aku letih pegi keje and tak pegi semayang tarawikh macam selalu, yang tu je dah buat aku rasa bersalah pada Allah yang memberi limpah kurnianya pada aku.

last week, hari sabtu aku hangout dengan budak-budak yang praktikal sekali dengan aku kat sini, lagipon dorang kan dah nak balik kampung masing-masing so aku jadi la tour guide yang tak bertauliah tunjuk-tunjuk jalan kat dorang. masa dah nak balik pegi hostel and nak ambil kawan aku yang ada OT, untuk bawak pegi rumah aku untuk berbuka puasa, tetiba je eksiden wei. OMG.. dah la time tu aku nampak depan mata macam mana apek tu melambung bila dia terlanggar keta yang kitorang naik tu. tup tup, terus time tu aku teringat yang sebenarnya mak aku berat hati nak lepaskan aku ikot dorang. tak salahkan sape-sape sebab benda dah nak jadi, tapi aku ni kalau mak aku berat hati tu, baeklah tak payah pegi. instinct mak aku terhadap aku kuat wei, kalau nak compare dengan akak or adik aku. selamat kes tu kira  settle la, aku malas nak story panjang-panjang sementelah aku dah tenteram skunk ni, kalau tak hari sebelum-sebelum ni, pejam mata je terbayang time eksiden tu. tsk~

see, semalam benda ni jadi lagi, eventhough kali ni tade la membahayakan nyawa sesape tapi kau tahu tak hati aku ni tak tenteram bagai nak gila. semalam aku balik keje dengan akak aku, masa naik bukit tu, ade lori tu kosong je, tapi nak naik bukit pon tak larat pastu terundur. yang akak aku ni pon jauh la kan dari lori tu, tak nak la jadi pape tak diingini. tup, tup mati enjin pulak. kereta belakang tu pulak dah la duduk betul-betul rapat giler, akak aku pulak lupa nak tarik handbrake, ape lagi bedebom la terundur and terkena keta belakang tu, selamat pastu aku cepat-cepat tarik handbrake. tapi yang sakit hati, pompuan kat belakang yang naik keta waja plat PFL 83** hon style tak nak lepas tu, sampai dah jauh pon hon lagi. seriusly rude la. harap je perempuan, perangai pon agak-agak la sikit. tapi tak jadi pape pon, keta akak aku just dia punya clip skirting (betul ke benda tu nama ni, sori aku tak tau pasal keta)  sebelah pemandu je yang terkeluar sikit and takde la rebeh ke ape.

nampak tak kesinambungan rentetan hal-hal yang jadi kat aku, beberapa hari ni. rasa macam nak duduk rumah je tak nak keluar mana dah, tapi mengenangkan mak aku cakap suruh sambung lagi keje, maka aku keluar jugak ni datang keje. tak tau la macam-macam sangat nak jadi sekarang ni. hope lepas ni dah takdela benda-benda camni jadi la kat aku, mahupon family aku dan juga orang-orang yang aku kenali.

ok la, nanti aku update lagi. take care and selamat berpuasa.

Tuesday, August 9, 2011

Adakah aku dah gila?

hi.
semak betul, liquid sape plax aku kaut masuk dalam pensel box ni, nak kata liquid ofis, ade je depan mata aku ni. adui, susah la kalau hati tak keruan camni. dah la asyik tengok kalendar je keje aku. 

korang nampak tak betapa aku skunk ni, dalam keadaan tak tenteram macam orang gila. ni semua sebab aku gatal-gatal pegi extend tempoh pekerjaan aku. before ni aku praktikal kat company ni, sementelah masa dulu-dulu eksaited sebab first time keje, teros request cakap nak sambung keje kat sini lepas abeh praktikal. praktikal aku dah abeh dah last week, member- member aku semua dah berhenti keje, aku je pegi extend. bermula episod semalam hari-hari aku yang membosankan dan asyik pikir nak berhenti keje.

dah la aku ni style tak boleh nak stick pada satu decision, kejap nak extend smpai minggu depan, kejap nak berhenti minggu ni, aiyoo.. macam-macam kan? aku betul-betul rasa hidup aku tak keruan skunk ni. kalau pikir lagi 3 minggu before raya ni aku dah berhenti keje pon takde faedah gak sebab aku duduk buang masa je kat uma tu, kalau kerja kan dapat la duet poket banyak sikit, takdela keje nak mintak kat parent bila masuk sem baru nanti.

kalau pikir aku punya la letih pulun keje sensorang memang rasa nak berhenti keje je. bukan ape, memang la kita kalau keje mana da smooth giler, tapi korang pikir la sampai semua burden dia pas kat kau, kau boleh tanggung ke? lama-lama mau jugak naik angin. nak pakai baju apa datang keje pon jadi masalah kat aku, kalau pegi class takpe, ambik je tshirt ngn jeans pastu pakai jaket unimap, senang weh aku lenggang-lenggang pegi class. ni kang aku pakai tshirt nampak macam dok buat taiko plax kat pejabat ni. grr~~.. mau beruban jugak kepala aku lepas ni, memikirkan benda-benda camni.

the main thing is, aku ni tak boleh nak buat decision, nak berhenti kesian kat akak ni takde pembantu, nak stay sini aku plax tak dibantu, semua kira nak pas kat aku. agak-agak la kan, semalam tanpa aku sedar aku dah rosakkan hamper 5 cek sebab aku tulis cek sambil mengantuk. benci giler wei, bukan ape, dulu meja depan aku ni ada member praktikal dengan aku, kalau mengantuk ke boring ke, borak-borak ok lan kan, ni aku jadi orang bersuara mahal, bukan ape dah takde orang nak cakap dengan aku.

oh ya ALLAH, bantulah daku dan berikan daku petunjuk agar aku memilih jalan yang benar dan berada di dalam keredhaanmu.

ok la, jumpa lagi pada entri entah bila masa plax aku nak updet. dan selamat berpuasa juga. tcare!

Tuesday, July 26, 2011

Apa Khabar?

haha..hi. 
lama giler aku tak bukak blog ni, dan aku dah stat post status kat FB balik. kambeng hitam betul. akibat bosan terlampau, cara mudah adalah membuang masa aku di FB seimbas lalu bagi menggantikan waktu aku untuk membuka blog. ok, ayat macam kambeng sebab lama  tak menaip entri. 

hari ni aku menulis pon nak bagitahu pada sape yang nak tahu perkembangan aku. alhamdulillah, syukur nikmat aku masih hidup seperti biasa, sihat di bawah rahmat yang ALLAH berikan. so far aku start balik rutin menonton drama korea, sampai takde masa nak bukak dashboard blog pon. yela, 8am-5pm aku keje, balik dah petang, kalau online kat rumah pon semata-mata nak download cerita je. pastu dah malam, aku kena tido la kalau tak aku pegi keje mata macam panda. pastu tersengguk-sengguk macam orang kat konsert rock. heh.

nanti la aku update balik ye. ni baru praktikal, belum keje lagi. kalau la aku dah keje, agak-agak blog ni terus sengap je kan. ahha.. k. ah, seeya. tcare.

Wednesday, July 13, 2011

Surat Untuk Kawan #1

hi, apa khabar kau sekarang? aku harap kau sihat dan gembira selalu.

 mungkin kau takkan baca surat virtual di blog usang aku ni, tapi ni saja lah alternatif yang ada bagi aku untuk meleraikan kekusutan yang melanda kita seperti taufan katrina, setelah mesej-mesej yang aku hantar tidak berbalas. secara berbesar hati aku ingin memberitahu kau, yang aku amat sangat terkilan dengan kau. ye kau lah, yang aku kenal sejak kita bersekolah bersama, bukan yang baru aku kenal semalam tapi hampir 6 tahun. 

tahun lepas di hari lahir aku, yang tak special mana pon tambah-tambahan kalau nak bandingkan dengan hari lahir aku yang ke-17 tu, aku membesarkan hati aku sebesar yang mungkin untuk bercakap dengan kau melalui telefon untuk berborak, bergosip, (oh ya, aku kan memang suka bergosip secara sembrono) dan berbagai-bagai lagi. waktu itu kau masih seperti aku kenali dulu, ke-eksaited-an kau masih terserlah setiap kali kau bercerita dan itu yang membuatkan aku suka bersahabat dengan kau.

tapi selepas itu, hubungan kita agaknya makin retak. berlalunya semester 4 aku di sana, kau pon mula menjauh. aku tak tahu apa salah aku. setahu aku, aku dah cuba mempertahankan persahabatan kita dengan selalu keep in touch dengan kau. aku tak tahu la kalau kau berharap aku berbalas mesej dengan kau selalu, sedangkan mesej yang aku hantar sempena hari lahir kau pon tak berbalas, dan untuk pengetahuan kau aku hanya menggunakan telefon bimbitku itu untuk menelefon keluarga ku di kampung sahaja. aku juga bukanlah manusia yang tak reti membalas mesej, cuma kadang-kadang terlambat saja sebab aku banyak hal lagi nak buat dari mengadap henpon tu. sudah la waktu itu final exam sudah hampir, walaupon aku bukan la sibuk study tapi tohmahan yang kau berikan pada aku, mengganggu jiwa aku, kau tau tak, aku mesej kau pon, kau ingat aku nak cari pasal. malas aku nak mengungkit la.

kau ingat lagi ke kenangan-kenangan kita dulu? kalau tak ingat, aku tak berdaya nak terus menaip kerna terlalu panjang kisah kita untuk diringkaskan. kau tak aktif dulu dan gambar kau tak ada dalam majalah sekolah kau tuduh aku yang mengajak, padahal aku ingat lagi waktu tu kau jugak yang rebellious, semua undang-undang sekolah kau nak tentang, dan untuk pengetahuan kau, aku sikit pon tak menyesal mempunyai kenangan pahit disebabkan kau, sebab aku suka kenangan-kenangan begitu. barulah epik sikit dari asyik ikot peraturan sekolah dan menjadi pelajar cemerlang. tapi kau seakan-akan menyalahkan aku ke atas apa yang berlaku, tapi takpe aku telan je sebab aku kan kawan kau dan kau juga kawan aku.

kau bukannya tak bijak, kita dulu saling kejar-mengejar dalam mendapat keputusan peperiksaan yang baik. result kita selalu lebih kurang je hah. tapi ade juga subjek yang kau pandai, aku respek tu. aku dulu tak pegi tuisyen pon kan, kalau tak tahu apa-apa kadang aku tanya kau je, sebab kau kan pegi tuisyen, walaupon kadang-kadang kau tak berapa nak layan aku. tapi aku menulis ni bukan nak mengungkit apa-apa cuma kau patut berhenti menyalahkan orang lain terhadap apa yang berlaku. dan tak lupa juga, aku anjurkan kau berhijrah ke perlakuan yang lebih baik dan meninggalkan perangai suka serkap jarang kau tu.  bukan apa,disebabkan kau selalu sangat membuat prediction memb*b* buta (maaf aku bukan memaki kau), kau telah melepaskan banyak peluang cerah dalam hidup kau lalu memilih peluang gelap yang ada kemudian menyesal di kemudian hari. aku bukan nak mengaibkan kau cuma aku dah lama nak tegur kau, tapi kau tau la, aku ni pon tunggang terbalik jugak, apakan daya kita manusia biasa. jadi, marilah kita berubah.

kalau nak ikot hati aku membebel tak tentu hala, entri ni mungkin akan berjela-jela bersamaan seratus entri aku yang lepas. jadi aku nak kau tau yang aku akan support kau asalkan kau memilih untutk hidup dalam keadaan yang lebih cemerlang. kau boleh kongsikan apa saja cerita dengan aku, sebab aku memang rakan gosip yang terbaik ( aku tau bergosip ni berdosa T_T) tapi aku tak suka nak putus persahabatan tanpa sebab, tapi kalau kau serkap jarang lagi dengan membawa cerita aku mempunyai kekasih dan melupakan kau, sekali lagi aku tegaskan aku tak ada kekasih dan kalau aku ada suami pon, apehal aku nak lupakan kau, kawan aku pon kalau nak dibilang dengan jari yang aku ada pon lebih lagi jari dari kawan yang aku ada. jadi hentikan tohmahan dan mari mulakan hidup baru tanpa terlalu memandang negatif dalam setiap perkara.

kalau kau benar-benar tak mahu bersahabat dengan aku lagi, tampillah  ke depan dan suarakan hasrat hati kau, aku takkan menghalang, kalau itulah yang terbaik buat kau. kalau aku melihat kau berjaya dari jauh pon sudah cukup membuat aku gembira kerna kau tetap sahabat aku selamanya walaupon kau tak anggap aku sahabat kau lagi. moga kau faham betapa bermaknanya kau dalam hidup aku. sekian. moga kau sentiasa dibawah perlindungan ALLAH (may ALLAH bless u).

yang ikhlas,
-sahabat yang tak dianggap-

Friday, July 8, 2011

entri secara spontan

hi.
aku rasa aku selalu mengalami masalah nak berfikir tajuk entri dan content dia bila aku ada masa nak update. sambil aku makan KFC, tunggu bapak aku kat bus stand, jalan kaki, dan macam-macam lagi aku buat asalkan aku bukan depan laptop, hamek kau berlambak idea punya dok ada, memang la aku boleh catat benda-benda yang aku nak update tu, tapi masalahnya aku ni style spontan kau tau, kalau nak taip tu terus ketukketakketuketak je aku taip satu entri tanpa draft ke ape, tapi kalau dah takde idea, membebel secara sembrono camni je aku mampu. huh.

hari ni aku cuti bergaji, jadi sempat la aku nak update secara sembrono. bos aku baik and terus bagi cuti, aku pon ape lagi teringin gak nak bercuti time praktikal ni. dah orang bagi aku pon cepat- cepat la grab, apa nak tunggu lagi kan? ada entri-entri aku yang lepas cakap tak nak update status kat facebook kan? yehaa~~, so far tengah sukses ni coz since hari yang aku update entri tu aku memang tak update pape kat facebook. bukan tak main FB langsung, tipu sangat la kan kalau aku kata camtu. heh.

aku ni peminat korea or kpop jugak, tapi aku tak suka nak disamakan dengan budak- budak yang baru nak amek tau pasal korea belakangan ni sebab aku dah suka korea since aku sekolah woh, since aku form 2 camtu kalau tak silap. tapi aku takdela tergedik-gedik ape sangat and aku suka diam-diam je. dulu rajin masa zaman muda, siap beli buku bahasa korea sebab nak belajar tapi dah lama tinggal ni banyak yang dah tak ingat. aku dulu suka Fly To The Sky punya duo. so sekarang dorang tu dah bergerak secara solo, maka aku pon takdela stick kat mana-mana group je, layan jela semua penyanyi disebabkan group kpop ni pon dah banyak sangat and macam style yang sama je.

pastu belakangan ni jugak aku nampak la, ramai sangat artis-artis kpop yang kapel, last-last break atas sebab both of them tak dapat beri komitmen yang sepatutnya disebabkan kehidupan diorang yang hectic tu.dah macam trend la pulak kan. tapi takpe, kalau ada yang stay tu bagus la. tapi ada gak fan yang macam menentang hubungan tu and siap maki-maki, pada aku korang yang jadi fan ni tak payah la nak berharap yang artis tu nak kawen dengan korang, dorang pon ada life dorang sendiri. just support dorang sudah la.

ok la, cukup la aku membebel tak tentu hala.. tcare!

Wednesday, June 29, 2011

Awas! Jangan Menukar Ringtone Telefon anda Sebelum Tido

hi. wassup. assalamualaikum..

apa khabar ya anda semua? hope, engkorang-engkorang sehat ye.

seperti tajuk entri kat atas tu, aku nak pesan la kat korang, kalau korang nak tukar ringtone ke ape ke, sila jangan lakukan sebelum tido, especially bila korang dah betul mengantuk time tu. bahaya korang tau! benda ni baru je terjadi kat aku, so aku nak bagi nasihat la kat korang sebab aktiviti ni aku buat semalam dan malam sebelumnya.

hari 1st aku buat tu memangla takde side effect or masalah pape, tapi tup tup semalam dah berlaku pon kejadian tak diingini tu lalu membawa kesan hingga ke pagi tadi. mana taknya tengah aku "tekun" membuat kerja, tiba- tiba adala dengar bunyi henpon berdering.. ~~kring'kring'kring'kring (bunyi tu takdela macam ni, saja bagi korang gambaran je..hehe).

aku kan tengah tekun ni, jadi aku buat derk la, tapi masalahnya orang lain pon buat derk je, takde  sape pon yang jawab phone call tu. aku cuba la memberanikan diri menjenguk beg di sebelah aku ni. ceh~ henpon aku yang berdering rupanya. ade pulak budak ofis ni perasan aku sendiri tak perasan henpon aku yang ada orang call. aku pon cepat-cepat la jawab, buat-buat cool konon-konon macam tak kisah sangat la ada orang call.

ceh, malu betul, selamat tak semua orang kat ofis ni perasan. kalau tak malu jugak aku sehari ni. mau terus off henpon setiap kali dtg ofis untuk 1 bulan lagi. kahkahkah~~... tula faedah menukar ringtone kita tengah dalam keadaan separa sedar, silalah try untuk mendapatkan gaya cool menjawab call di khalayak ramai.(padahal nak cover malu sebab tak sedar henpon sendrir berdering).

ok la, nak sambung keje. seeya. tcare.

Monday, June 27, 2011

Mari Menanam Bunga Matahari!

hi.
menurut sumber yang aku baca dari sini Sunflowers to clean radioactive soil in Japan

cilok dari wikipedia.

melalui pic kat atas tu pon korang dapat lihat bahawasanya, kat sekitar kawasan loji tu ada dia tanam bunga matahari. lagipon bunga matahari ni comel je, kan cantik kalau tanam banyak-banyak.hehe..

bunga matahari dapat membersihkan kesan radioaktif pada tanah. kan hari tu Jepun dilanda gempa bumi yang menyebabkan tsunami dan juga menyebabkan loji kuasa nuklear meletup lalu kesan radioaktif pon terwujud.

moga dengan mengikut sama kempen mari menanam bunga matahari ni, kadar radioaktif dalam tanah dapatlah dikurangkan.

jadi, jom la kita tanam bunga matahari.hehe

Saja Nak Bajet Dah Dewasa.

hi.
hari ni tetiba dapat inspirasi tak mau dah update selalu sangat status kat FB. haha.. tiba-tiba aku rasa perbuatan aku selalu-selalu sangat dok update tu adalah sangat kebudak-budakan mengharap orang komen pastu 'like' la, apela. cis, aku nak berubah ni, menjadi manusia yang independent. wakaka..~~

agak-agak sampai bila lah aku dapat bertahan dari buat benda ni. kahkahkah~... kalau aku dah tak update status kat facebook pon, takde sape nak kesah sebenarnya. aku je tak habis bajet ade orang nak ambil tau pasal current activity aku. dah-dah-dah..

maka mulai hari ni, aku nak berhenti update status di FB. 

ok, bye. tcare.

p/s: nak update blog selalu la plax. >.<"

Tuesday, June 21, 2011

Hi..

fuyoohh~~..
dah lama kan aku tak update? boleh tak guna alasan busy bekerja?..kahkahkah~ padahal baru incubator kan, belum betul-betul kerja lagi dah busy macam ni, kalau kerja betul-betul nanti camne? mau makan, tido pon tak sempat.

aku ni suka letak buku-buku tepi bantal tido, khas nanti nak baca la time boring-boring tu. semalam masa dok pasang cadar, aku pon ternampak la buku catatan cite My 1st Crush. aku pon terfikir la, agak-agak bila lah aku boleh tamatkan cerita tu. lagipon kalau aku stop terus macam tak berapa nak best pulak sebab aku dah tulis setengah cerita kan?

takpela, andai aku ada masa lapang.. aku try la habiskan.walaupon takde orang nak baca, takpe. aku ok je. hee~

ok la, nak blah dah. dh takde idea aku nak mengarut banyak- banyak.

ok la, tcare. seeya!

Friday, June 10, 2011

Style Comment di FB

hi..
sejak aku asyik update ni, aku terpikir jugak, bila la aku nak update sambungan cite My 1st Crush tu. dah lama kot aku drag benda ni. sepatutnya aku habiskan cite tu kan senang, kesian kat orang yang memang follow cerita tu. sori tau weh, busy la tak sempat nak review balik rentetan cerita tu. blog aku ni pon seakan-akan dah takde pembaca, dulu aku rasa ada je kot, tambah-tambahan bila ramai yang tinggalkan komen or jejak kat shoutbox. tapi takpela nak buat macam mana kan, kalau blog tu dah boring, makhluk mana sudi nak stay lama-lama. aku paham eh, dan aku takde nak touching-touching pon. hehhe..

eh, tajuk entri ke lain, aku pulak ke lain. sori-sori...

sekarang kan Facebook dah upgrade lagi kepelbagaian fungsi untuk reply comment. so, yang aku rasa best adalah bila kita boleh like, bukan status je tapi comment orang sekali. nah bagi contoh, bagi kau senang paham :

ni contoh bila kita 'like' status orang.


ni pulak bila kita like komen orang.
dulu-dulu kita just bley like status orang kan kan? skunk kalau kita tengok kawan kita comment and content dia lebih kurang dengan apa yang kita fikirkan, korang boleh terus menekan "like". 

tapi ada je member aku yang setiap kali dia online, dia akan 'like' semua status aku, dari yang recent sampai yang previous. hari tu aku tanya dia, apsal  semua benda aku tulis, semua dia nak like, dia cakap" ni cara dia support member" some sort macam tu la. kahkahkah~~..aku pon tak paham ape jenis cara dia support aku macam tu. tapi basically aku pon sangat suka "like" status member-member aku, asalkan takde la mencarut tak tentu pasal or memaki yang bukan-bukan.

so, ni je aku nak mengarut and actually entri ni dah lama terperap. jadi hari ni aku nak bagi settle entri yang terperap ni, buat semak je mata memandang.

k ah, chow dulu.tcare! Assalamualaikum~~

P/s: tadi balik dari uma member aku dengan pika, time nak lintas jalan, tiba-tiba ada keta satria neo hitam meluncur laju. selamat tak kena langgar, tapi dia baik kot, suruh kitorang jalan dulu. dia nak pegi semayang le kot sebab time tu memang ramai orang nak semayang jumaat. bagus la berbuat baik di hari Jumaat ni. (:

Tuesday, May 31, 2011

Tips Meneruskan Kelangsungan Hidup (Move on)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

di kelapangan yang ada ni aku nak kongsi la dengan kalian (ade ke orang yang nak baca?), bagaimana kita nak meneruskan kelangsungan hidup dan mengelakkan kita still stay dekat situasi tu dan terus makan hati.

disebabkan aku sendiri ya rakan-rakan, pernah menempuhinya so jangan exclaim dan terus judge aku bajet doctor cinta dan buat-buat terer pasal percintaan sebab ni base on my experience.* aku penampo gak kang

kalau korang ada ni *crush*(sila klik untuk penerangan selanjutnya), dan korang rasa why not korang confess je kat dia, mana nak tau mungkin korang dengan dia ada jodoh ke, kalau mintak nasihat aku, aku cakap "YA!" dengan capital letter dan tanda seru untuk korang terus proceed. apa faedah menunggu bulan jatuh ke riba  sebab zaman sekarang ni semua orang guna concept "early bird get the worm" walaupon yang korang nak dapat tu bukan la worm, mungkin awek/pakwe hensem *barangkali*.

yang perenggan atas ni khas untuk sape yang ade crush- secret admirer ni je. tapi kalau korang tak berani, aku sarankan tak payah, just terus la crush dia tu diam-diam. sebab kalau kau orang confess pon kebarangkalian nak direject adalah sangat tinggi. jadi yang part ni khas untuk orang yang berani je, macam orang yang berani buat bungee jump tu ok! yang tahap keberanian dia hanyalah pada kadar medium mahupun  sejengkal dua je, aku sarankan kau duduk diam-diam kat situ dan tengok je. pesanan ni bukan untuk korang je tapi untuk orang yang sedang mengarut ni jugak.

ok, meh kita proceed ke next situation. situasi yang aku nak cakap kali ni adalah apabila kawan korang tu, bukan kawan aku ye, ada bagi hint, tak pun ape segala janji manis, kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang semua kat korang. tapi dia tak declare pape pon dengan korang, ape ni orang kata "teman tapi mesra" ah, yang tu le tu. 

korang hidup-mati ingat dalam hati dia ada tempat special untuk korang. tapi apsal la dia ni tak declare-declare lagi, tunggu punya tunggu saban hari makan hati. ah, part ni yang tak best ni, bila kita hari-hari makan hati dia pulak seronok je makan isi, aku maksudkan hati ayam dan ayam part isi ye, bukan menggalakkan cannibalism. mana adil macam tu! nak kata dia tak layan kita macam kawan-kawan lain, tak pulak. terlebih dari lain, ye ada. maka, kalau tak nak berteka-teki apa kata korang confess je kat dia. mana tau dia pon sebenarnya ada hati kat korang.

andai kata korang di dumped la, takpe sekurang-kurangnya korang dah try. TAHNIAH! aku ucapkan pada sape yang berani tu. kalau nak bersedih, bersedih la kejap jangan lama-lama pulak sebab korang sebenarnya dah lepas dari sesi makan hati. maka boleh teruskan hidup tanpa apa-apa kegusaran dan ketidakpastian. tapi tak semua berani nak confess, especially bila korang akan jumpa orang tu tiap-tiap hari. tapi kalau yang jumpa tiap-tiap hari ni pon kalau korang rasa ianya takkan effect pape kepada persahabatan korang, ok la. tapi kalau sebaliknya, aku sarankan tak payah la. tapi korang jangan terlalu berharap ok!

ok tu je aku nak kongsi, mana yang buruk tu semua aku mengarut, sori ye. so selamat mencuba ye. 

seeya, tcare!


Monday, May 30, 2011

Sempena Hari Lahir Kau, Aku Menulis Entri NI.

semalam, tepat jam 12, handset lama yang tak berapa nak lama iaitu handset touch screen yang aku turunkan dekat adik aku, bernyanyi gembira menandakan ada orang di kalangan kenalanku menyambut ulangtahun kelahiran. selalunya ritual setiap tahun aku adalah, menge-wish besday kenalan-kenalan tepat jam 12am hari lahir dia orang. maka, sejak terwujudnya Facebook dan aku mempunyai akaun sendiri, ritual ini secara tidak langsung terhenti ditambah pula dengan aktiviti menukar handset yang lebih sesuai dengan selera aku saban semester, menyebabkan aku tak sedar yang hari lahir korang telah tiba.

ya, aku dulu seorang manusia yang terlampau sensitif dengan semua benda termasuk la hari-hari penting. sejak aku hidup berkelana luar dari kawasan dan zon selesa aku, aku mula menjadi kurang sensitif. kekurangan sensitiviti aku menyebabkan kadang kala aku terlupa juga nak menge-wish besday ahli-ahli keluarga aku. mana taknya, besday sendiri pon aku hampir lupakan, tambah-tambahan bila semester lepas aku menghabiskan hari lahir aku di dalam gelap seorang diri.

semalam hati aku memaksa aku menge-wish kau seperti  saban tahun yang lalu. manakala otak ku ligat berfikir ketidakharusan aku mengikut nafsu hati. "barang lama, tinggal-tinggalkan ajela, tak perlu nak kenang-kenang". "kalau aku tak wish, satgi dia ingat aku frust tak abeh, mana boleh macam tu". "ala, buat-buat lupa jela, dia pon bru 1st time wish besday aku last year, mane boleh compare dengan aku yang ingat and wish besday dia tiap-tiap tahun".
 akhirnya aku tertido dan tak wish dekat engkau. ya, engkau la.

tapi pagi tadi aku berlagak cool dan aku send mesej dekat kau, rancangan asal nak wish kat FB je, tapi takpe aku je yang bersalah dekat kau, tapi kau tidak*mungkin*. walaupon hakikatnya kau yang menghidangkan aku dengan kemanisan alat music kau, beria-ria kau menghantar voice sms nak menunjuk kau pandai main gitar. terjaga pada waktu malam pandai kau cari henset yang kau kata buruk sampai tak boleh nak reply mesej aku, tapi time tu boleh guna untuk miscall aku dan mesej sampai kau tido balik. tu semua cerita lama, yang kau satu pon tak ingat, aku je terhegeh-hegeh mengingat.

tadi aku nampak kau cakap kau frust(sebenarnye tulis kat FB je). pastu akak kau cakap kesian kau kecewa di hari lahir kau. dalam hati aku, padan muka kau, kalau kau rasa apa yang aku rasa time aku kecewa dulu. ya, memang aku tak hebat macam kau, tapi kau ingat dengan cara kau melayan anak-anak gadis diluar sana dengan perkara manis tu adalah biasa-biasa saja pada kau, tapi sebenarnya tidak untuk orang yang macam aku.

maka, selamat hari lahir. apehal aku nak emo, aku pon tak tau. siap guna ayat baku lagi. bukan salah kau, apatah lagi aku. mungkin salah zaman canggih sebab terwujud telefon bimbit untuk berhubung dengan orang-orang tak berapa tersayang.

BLUR TAHAP TAK BOLEH NAK HANDLE LAGI!

korang penah tak rasa macam mana *blur sampai tahap korang rasa tak boleh nak handle lagi ke-blur-an korang*? penah tak rasa? kalau tak penah bagus ah hidup korang, boleh masuk dalam kategori smooth lagi tu.

ya, aku sedang berada di tempat kerja. stuck dengan kerja yang aku sendiri cari dan aku tak tahu nak buat macam mana. setiap hari, sejak hari pertama aku praktikal sini, aku dihidangkan dengan pelbagai kerja tanpa henti. bukan nak merungut sebab aku faham yang aku dah diberi amanah untuk handle bahagian account company. kau orang ingat senang ke nak main dengan duit. dah la since aku tinggalkan subjek account ni sejak sem 2 banyak benda yang aku dah lupa. teruk kau orang tau.

akak yang selalu handle aku tu, hari ni bercuti. selalunya, dia yang akan bagi arahan untuk aku buat apa dan apa selain benda yang aku memang wajib buat la kan. maka, pada hari jumaat hari tu dia dah bagi keje kat aku, dia expect untuk aku key in data adalah dengan kadar yang lembab mungkin. padahal dia tak tau aku ni style kalau ade keje nak bagi habis cepat-cepat tak mau drag lelama. so, dia expect aku buat keje tu sampai hari isnin ni. maka kau orang dah nampak tak kewajaran di situ bila aku masih boleh online sesuka hati pastu sambung buat keja pon keja tu dah nak abeh.

aku pon dengan ringan  mulutnya bertanya "akak, ada keje lagi tak untuk saya. akak kan cuti hari isnin ni, baik akak bagi keje siap-siap kat saya". hamek kau.. padah mulut buat rajin, dia pon tunjuk la kat aku nak kena buat apa untuk hari ni  and benda ni serius cakap, susah la buat aku sebab kena refer sana sini. apa korang expect bila orang bagi pesan kat korang benda yang kena buat dengan serius and semua yang  korang buat tu bergantung kepada pemahaman korang, dah la pesanan tu jumaat yang lepas. see, correlation jalan cerita aku dengan tajuk entri aku kali ni.

dan yang paling tak boleh blah, aku dah start rasa macam di awangan, nak muntah, cirit birit sume ade. huhu..tensi.

p/s: kalau tak cukup hebat, silalah jangan berlagak hebat dengan meminta kerja berlebihan. =.=". padan muka aku.*sigh* aku on9 macam org giler kat ofis. dosa ni, dosa!

ok,seeya. tcare!

Monday, May 16, 2011

serius.. quick update!

dengan kadar yang pantas aku menaip entri ni sampai tak sempat letak pembuka bicara, so hi semua. aku sebenarnye nak update cite My 1st Crush bagi habis, tapi aku punya busy. masyaALLAH.. kalah VVIP.  arini dah start praktikal, so.. ke-busy-an aku pon bertambah la. nanti kalau sempat aku update tau. 
take care semua!!

P/s: Selamat Hari Guru, Happy Belated Mother's Day, Wesak day, Happy Belated Labour Day and Happy Birthday kat sape-sape yang sambut semua ni time baca entri. (:

Friday, May 6, 2011

Macam-macam..

hi.
isk..isk..isk, beberapa hari ni macam-macam hal jadi. kes nu, kes ni dan yang pasti kes bunuh membunuh makin memenuhi dada-dada akhbar kat msia ni, tak kesah la ape pon bahasa surat khabar tu. kadang-kadang bila bertalu-talu keadaan camni jadi kat Msia, aku rasa Msia yang selama ni aman pon dah bertukar jadi negara yang penuh keganasan.

ah, abaikan jela. kalau kita terlampau ambik benda tu sampai menyebabkan kita takut nak hidup kat dunia yang penuh pancaroba ni pon susah gak.

oh, actually nak bagitau kepada yang rajin baca cite My 1st Crush tu bahawa, minggu ni aku takde masa lagi nak sambung cite tu and buku yang aku catat cite tu pon ade kat uma lagi 1, selalunya weekend baru aku pegi sana. camne la aku boleh terlupa pasal nak update cite tu. sori ye, kalau sempat by next week patutnya aku dah habiskan cite tu. aku taip berjela-jela sikit setiap entri tu, kalau short sangat macam tak berapa ada cerite sangat kan?

ok, tu jela. take care ye (:

Sunday, May 1, 2011

My 1st Crush #4

muahahaha.. *gelak sambil letak kaki sebelah kat katil supaya nampak macam lanun baru jumpa harta karun*

masa aku baru balik pasar pagi tadi, aku lepak dulu bawah blok sambil usha-usha orang, cari bahan nak buat ketupat (mengumpat). bawah blok ni lagi la teramat clear kalau aku nak tengok my 1st crush yang macam channing tatum tu.hahahha... sambil mulut sembang kencang mata meliar tengok orang yang tengah berjalan pegi and balik dari pasar, mana la tau tuah ayam nampak di kaki, tuah aku nampak my 1st crush bukan setakat dengan kepala aku je tapi termasuk la kepala lutut yang saja aku halakan ke arah jalan. usha punya usha, huh~ ibarat menunggu bintang jatuh ke riba baik aku pegi beli honey star kat kedai lagi bagus, bayang-bayang my 1st crush pon tak nampak, sangat sia-sia usaha aku.

tapi takpe la, at least aku dah confirmkan sape si mamat yang si farhana cakap semalam. nama dia bukan "farys", nama dia firas rupanya. time program hari tu, dia satu kampung dengan aku jugak. kenal je aku dengan budak tu, nama dia alif firas. hahhaa... kebenaran dah aku temui, apa lagi yang aku harap kan? at least tau jugak la orang yang si farhana sembang kencang semalam adalah orang yang berlainan dari orang yang aku cakapkan.

"weh, budak yang hang cakap tu rambut cam channing tatum masa dia belakon dalam she's the man dengan amanda bynes ke?" tanya si farhana tiba-tiba. "ha'ah, camtu la dia, gaya pon lebih kurang cam channing tatum, nampak cool je" dengan bangga, aku balas ayat farhana. " oh, kalau yang tu, aku rasa aku kenal la" jawab farhana dengan muka selamba. aku terus la mengelamun, mana la my 1st crush ni, takkan kawan dengan senior kot, payah gila nak terserempak padahal 1 batch. apehal la. salu lepak dengan geng-geng pengakap je, ke dia ni kera sumbang tak kawan dengan orang lain. haish, semak otak aku macam ni, kena cari gak sape la dia ni, oh my 1st crush akan ku jejaki dirimu!

My 1st Crush #3

di suatu petang nan indah aku pon bertanya kepada sahabatku, Farhana(bukan nama sebenar) tentang my 1st crush tu, kebetulan member aku nih satu kampung dengan aku masa aktiviti yang aku ada mention dalam  My 1st Crush #2.

 "wei, hang ingat tak budak yang satu kampung dengan kita masa program tu, yang semart-semart sket tuh." tanyaku. "yang mana? farys eh?"reply si farhana. alamak! farys mana pulak dah ni, hatiku berkata-kata. " tah, aku tak tau ah, aku bukan ambik tau pasal nama dia pon, yang aku tau rambut dia ala-ala channing tatum". jawabku. "budak sabah ke?" tanya si farhana. "ah! bukan la, dia cakap tak dengar bah-bah pon belakang, tapi dia kawan dengan budak sabah kalau tak silap aku." pantas aku mematahkan ayat si farhana ni. mamat mana la dia ni dok cerita kencang aku pon tak tau, *sigh*.

"kalau si farys tu la yang hang dok cakap ni, tadi aku ada nampak dia kat sana, keluar pegi makan dengan awek dia" selamba je si farhana ni jawab. aku terkesima. dalam hati aku cepat-cepat la berharap supaya yang mamat farys tu bukanlah orang yang sama dengan mamat my 1st crush. ah, kalau dia ade awek kat sini aku harap sangat aku dapat tengok bukan setakat mata dengan kepala je, dengan kepala lutut aku pon patut menjadi saksi! baru puas hati aku dan padan muka aku. apa punya gila ke jadi stalker pakwe orang. 

Saturday, April 30, 2011

Berakhirnya Sebuah Episod Penyeksaan

Assalamualaikum,
maka, hari ni tamatlah sebuah episod penyeksaan aku selama 2 minggu final exam semester 4 yang paling chaos penah aku alami. jawab exam pon rasa macam ape je. study pon macam tak study je. letihnye. fuh~

sampai je tadi kat hostel, terus berkemas pulak sebab esok dah nak balik. hoi~ letih giler. dah la 2 minggu ni tido tak cukup tak payah cite la kan. selamat incubator aku kat penang, kalau tak jadi nomad la aku ni pindah sana sini. makan pon tak cukup, online ni pon sesaja nak tengok apa update terbaru dari rakan-rakan blog. Fb? huh~ aku tak kesah sangat sebab boring je. takde pape yang menarik dah kat fb tu. bukak pon bagi cukup syarat sebab aku ada fb dan kebetulan aku tengah online.

bukak je dashboard terus scroll sampai entri last aku baca hari tu, hari last aku online.bukak la semua entri tu bersusun tab. tula rutin aku kalau online nih. tapi letih la, bukak je aku scroll down pastu pegi entri laen pulak. tapi tula aku baca je semua even kau update ayat sebaris dua, dah nama pon follow, kalau setakat nak follow tapi tak nak baca content baek tak payah, buang masa je.

ok la, nak pegi sambung bca entri orang yang aku follow nih. bye. take care!

Tuesday, April 26, 2011

Hi.

currently aku macam student-student lain kat universitas dalam Msia ni tengah menempuhi final exam. minggu final exam selalunya aku tak bukak laptop pon sebab konon-kononnya tak nak buang masa and nak study la sangat. tapi bila dah 2, 3 hari tak on laptop, bila on je macam sekarang ni la, tak reti nak off la pulak. minggu-minggu exam camni la aku lebih cenderung nak tengok movie la ape la. takde pekdah langsung. *sigh*

tiba-tiba perasaan nak hapuskan blog ni datang lagi menerobos(ade ke perkataan ni? abaikan) terus ke hatiku. makin membuak-buak pulak. adei. ridiculous, ridiculous. aku rasa aku patut share blog dengan someone yang rajin update, so aku hanya perlu menyelit kenkadang bila mana aku betul-betul nak cerita something compare dengan sekarang ni aku bukak dashboard dan asyik meng-referesh untuk baca latest update dari blogger-blogger yang aku follow.

ok la, just nak tanya khabar. macam mana kau orang belakangan ni? ok ke ke knockout(k.o)?

Wednesday, April 20, 2011

R*ndu

hi.
sejak beberapa menjak ni aku asyik r*ndu. heh. benci gila nak sebut word r*ndu tu, macam beban yang berat aku kena galas kalau aku cakap word tu. dalam kamus hidup aku yes, aku admit benda tu patutnya memang akan wujud mustahil la kalau aku cakap takde kan? macam menidakkan perasaan yang ALLAH dah bagi cantik kat dalam diri manusia ni. 

tapi aku, tak suka nak cakap benda tu, sebab aku brutal, aku salu cakap benda yang kontra sebenarnya. dalam ramai-ramai kawan yang aku jumpa since aku pandai berkawan dalam hidup aku ni, ada sorang tu je yang boleh detect perangai aku ni, instead of aku cakap " wei, aku akan merindui korang nanti bila kita dah tak belajar kat sini lagi!", aku lebih rela cakap "ish, cepat la habis belajar kat sini, dah boring aku dengan korang ni, hari-hari tengok muka korang, dah tak lalu dah". dengar bisa habis kan? menusuk sampai ke ulu hati. sebab tu ramai yang makan hati dengan aku.

except sorang kawan aku ni yang aku bagitau kat atas, nama dia silvia. dia penah cakap kat aku, di suatu hari yang cerah, "bumi ni, mulut jahat, tapi hati dia baik sebenarnya", tak sangka dia boleh alert dengan situasi sebenarnya kat dalam hati aku ni. even aku baru je berkawan dengan dia tak sampai setahun, tapi dia terima aku seadanya. walaupon lepas class aku berkejar nak balik tengok tv, dia dari jauh lari, kejar aku dari belakang sambil jerit-jerit panggil "bumi~, bumi~" sebab nak tego aku je. haish~ terharu kau tau tak? aku tau kau tak baca blog aku. 

tu belum kira time dia tak tido malam time exam and ajar aku math. datang dari jauh cari aku sebab dia yang nak ajar aku, sikit-sikit dia la yang paling ingat kat aku. tiba-tiba aku rasa time tu dia la kawan aku yang betul-betul ajar aku apa tu erti kawan. yeah, maksud huruf K.A.W.A.N. sebelum ni aku rasa kalau aku ada ke takde ke, takde sape pon alert and ingat kat aku. 

eh, sebenarnya aku nak cakap aku r*ndu kat benda lain, tersilap bebel plax. adei~ simptom kecelaruan mula terserlah. nanti la aku cite pasal apa yang aku r*ndu tu.

ok la, thats all. take care.

Tuesday, April 19, 2011

bila bersesak-sesak

hi.
sebenarnya malas nak update ni hah, tapi sebab tak boleh nak kuar dari bilik jadi saja la nak update. beberapa hari ni asyik takde air je kat rumah jiran-jiran aku ni hah. jiran kat sini bukan la orang luar, tapi rakan-rakan se-kos aku gak. rumah aku ok je, tu yang aku pelik. 

bila dah sesak-sesak camni dan-dan musuh jadi kawan la, apela. yela, nak menumpang mandi kat rumah orang, kena la buat baik. aku bukan nak ajar housemate aku buat jahat, tapi dulu time mula-mula kitorang kat sini, ade staf hostel bagitau yang kalau kitorang asyik bagi orang amek air, nanti air rumah kitorang pulak habis. adela aku pon tumpang sekali buat hajat kat rumah member aku, tu pon takdela sampai mandi-mandi ke ape.

memang la kalau boleh nak tolong, aku pon tak suka kalau takde air. tapi ada yang bila orang tak bagi tu dan-dan la nak maki, ape ingat orang tak paham ke bahasa kau? main maki je. kitorang pon nak kena jimat gak air. kot-kot nanti takde air kitorang plax takde tempat nak pegi mintak air. so, dari kena maki, aku pon ajar la housemate aku untuk menipu dan cakap je takde air. dah terpaksa nak buat camne kan. tolonglah jangan berlarutan masalah ni, dah la tengah exam week. mau takde air time hari nak gi exam, ternganga gak aku. aish.

tu jela. take care!

Sunday, April 17, 2011

Adakah Aku dah TUA?

hi.
aku online kejap je sebab nak print slip exam. nak exam esok, baru tadi teringat yang slip exam aku tak print lagi. fuhh~  selamat ingat tadi, kalau ingat esok? gila tak masuk exam la aku.

jadi aku pon dah alang-alang on laptop ni terus la ushar fesbuk dan belog ni hah. bukak fesbuk tengok ade 3 notifications je. salah satu dari notification tu adalah jemputan kawen classmate aku time sekolah menengah dulu. wah~ dah 2 orang jemput aku pegi kenuri kawen dorang. yang sorang tu dah nak deliver dah lebih kurang sebulan lagi. hari tu pon ade yang dah bertunang. 

tiba-tiba aku rasa aku macam dah tua pulak. ramai je yang dah meneruskan fasa kehidupan ke peringkat seterusnya. aku ni dok bajet muda lagi, dok enjoy baca komik la, layan drama korea la, tah pape tak matured langsung. kalau pikir umur aku dah dengar bunyi puluh-puluh ni rasa sedih pulak, sebab rasa dah tua. jadi aku malas la nak pikir sangat, aku nak enjoy dulu la.haha..

ok tu jela. bye. take care! 

Memenuhi Request Follower

hi. 
quick update ni, bajet artis plax mainn cakap quick update macam kau busy sangat.haha.. entri ni memang nak bagitau sikit je. serius.

atas permintaan seorang follower yang rajin sangat melawat dan tinggalkan komen di blog picisan saya ni, iaitu adik Vampire. saya akan meneruskan cerita MY 1st CRUSH. sebab beliau baru lepas SPM, maka beliau sangat gemar meluangkan masa di blog saya. kehkeh. orang lain tak baca pe, rasa dia sorang je free nak follow cerita mengarut tu.haha

kepada adik vampire : thanx la sebab rajin sangat datang sini. terharu lah akak nih huh.haha.

tu je. kbye.


Saturday, April 16, 2011

aku benci study week!

hi.
korang tau tak dalam banyak-banyak rutin harian sebagai student, rutin harian untuk study la paling aku tak boleh nak adapt. aku ni memang jenis orang yang tak study hari-hari, tunggu nak exam baru terhegeh-hegeh nak study last minit sampai tak nak tido. ikhlas cakap, memang la orang kat luar sana akan cakap orang macam aku ni pemalas, yeah aku except la korang nak cakap aku malas. tapi bukan aku tak try nak study macam orang lain, aku dah try dah and end up dia aku tertido macam tu je.

aku ni memang jenis suka lepak atas katil except kat rumah la. perangai ni menjadi-jadi since aku duduk kat hostel beberapa tahun yang lalu. ni aku online pon atas katil. kalau duduk kat meja tu lagi la konsentrasi aku terganggu, dari tujuan asal nak study terus jadi kemas meja la, makan la, aish macam-macam la aku nak buat lagi. kalau strict sikit, baca je buku ke note ke, aku akan end up dengan tertido. ye, tertido kat meja. kalau atas katil kurang-kurang aku tido kejap la secara efficient, tapi kalau kat meja tido lama tapi tak efficient sebab aku bab tido kat meja ni memang terer. hahah..

jadi orang malas nak study macam aku ni memang la tak suka study week, sebab study week akan menjadi minggu yang paling letih dalam sejarah hidup walaupon aku tak keluar rumah langsung untuk 1 minggu tu, kalau keluar pon pegi beli makan jap. sebab apa aku cakap letih? yela, aku rasa kalau aku dok spend masa aku baca buku and note, otak aku akan cepat letih dan akan tido dalam kuantiti yang lebih dari hari-hari biasa selain hari di minggu study week. bila bangun tido baca note balik akan membuat aku rasa lagi nak tido. jadi kalau dah asyik tido je mana la tak letih.

tapi bila tengok housemate and classmate aku yang study tak henti-henti, sesak gak jiwa aku bila terkenang yang aku tak study lagi. dan-dan la terpikir nanti exam nak mengarut apa, kalau ada idea takpe la jugak. takut gak jadi macam paper b.arab tinggi aku yang aku hanya paham sepatah dua arahan dia dan tak tau nak elaborate ayat untuk buat esei 180 patah perkataan. sengsara gila time tu.

maka, aku kena la tanamkan tekad dan nekad kena study jugak sebab tula tanggungjawab aku sebagai student. merungut banyak-banyak pon buang masa kalau aku sendiri tak take action and buat perubahan. sempena ramai yang akan menghadapi ataupon sedang menghadapi final exam, aku nak wish all da best untuk korang. aku lebih suka wish all da best sebab ayat ni menyeru korang buat yang terbaik, dari good luck yang macam kau refer dekat luck orang tu, kot la dia malang hari tu, takkan exam dia pon nak hancus jugak.

ok la, bye. nak pi study. T__________T   tcare!



Thursday, April 14, 2011

Inspirasi

hi..
sebelum nak start buat keja tergendala aku dan start belek-belek ape yang nak masuk final isnin ni, aku nak cakap pasal inspirasi.

yeah, inspirasi setiap orang sepatutnya adalah berlainan. inspirasi jugak kadang-kadang relate dengan sape idola kita. kalau korang tanya aku, aku takde la pulak 1 fixed idol yang aku nak follow atau memberikan aku inspirasi. aku lebih suka memandang semua orang dan menginspirasikan diri aku. contohnya, aku baca terfaktab aku sangat adore writers kat situ sebab dorang selalu come out dengan fakta-fakta yang rare, bukan setakat sembang kosong. 

ok, aku bagi contoh orang yang berpengaruh sikit, contohnya mantan perdana menteri kita, Tun Dr. Mahathir. sila lihat dan nilai seniri sepanjang pemerintahan beliau macam mana Malaysia ni dari negara yang orang pon tak tau wujud kat atas bumi ni sampai la seluruh dunia lani dah tau tentang negara kita. aku bagi specific lagi, hari tu aku pegi majlis konvo khas beliau dengan isteri beliau, korang bayangkan di usia dia yang macam tu pon dia mampu bagi speech without text, dan ayat dia bukan la ayat cikai-pasar yang kita dok guna tu. ni ayat baku ok. bukan 5-10 minit dia bagi speech, lama gak tau dekat 30minit kalau tak silap. agak-agak nanti aku tua boleh lagi ke aku nak cakap camtu, skunk ni pon nak presentation kat depan class pon dah macam cicak kobeng. aish

pada aku, inspirasi bukan je datang dari manusia sejagat. inspirasi jugak boleh datang melalui cerita-cerita yang korang tengok, buku, lagu dan macam-macam lagi. kadang-kadang bila aku dengar lagu, ada la beberapa lagu yang aku dengar terus rasa macam nak fikir pasal future dan-dan pegi meja cari note, sebab semangat study datang. baca 2, 3 page tertido plax.eh, bukan nak cite pasal aku malas study. salah genre pulak. hee~

contohnya korang tengok movie macam laskar pelangi, pada aku cerita tu bagus dan memberi semangat untuk kita rajin belajar. sebab dalam cite tu kita dapat lihat camne budak-budak tu kena mengharungi kesusahan sebab nak pegi sekolah. sekolah kalau cun macam sekolah kita pegi tu takpe la jugak, ni oh-mak-ai teruk bebenor. tak rupa sekolah langsung. reban ayam kat msia ni pon standard ade aircond. tapi sebab semangat nak belaja, sekolah tu still bertahan disebabkan semangat student and cikgu-cikgu dia. yang paling aku tak boleh lupa, bila ada 1 student ni rumah dia jauh. so, kalau dia nak pegi sekolah tu memang kena kua awal la and ada 1 tempat tu adalah tempat buaya melepak. so, dia akan tunggu buaya tu sampai abeh melepak supaya dapat continue journey dia nak pegi sekolah. determine gila budak tu. kalau aku memang sah-sah balik uma tido je. heh.

dulu masa sekolah menengah, sekolah aku ni memang ditengah town and dikelilingi rumah-rumah orang kaya yang harga dia hampir juta dan juta-juta. setiap kali aku balik sekolah, aku suka tengok rumah-rumah yang tinggi and cantik tu. aku gak suka tengok kereta yang lalu lalang kat situ. dari aktiviti aku tu, aku ter-inspirasi untuk memiliki rumah and kereta yang mahal-mahal camtu suatu hari nanti.

jadi aku nak tanya la ape inspirasi anda diluar sana?hehe.

Tuesday, April 12, 2011

segmen : blogger di zaman sekolah!

hi. hari ni nak join segmen blogger di zaman sekolah by Mr. Vampire, sebab dia rajin jenguk-jenguk blog saya, so sebagai balasan nah la seketul cerita dari zaman sekolah saya yang otai la jugak.kehkeh.


kalau berminat nak join boleh klik sini. bila-bila pon boleh join sebab Mr.Vampire takde letak due date.

jom start~

syarat2 nak join :


1-amik banner di atas dan link kan ke entry ni. (done)

2-ada belog. siapa takde belog, sah2 kapak korang tak boleh join. 
(ade blog la rajin nak join ni, muahaha)

3-pernah bersekolah di sekolah menengah @ sekolah rendah @ tabika. siapa yang tak pernah pergi sekolah, tak payah nak join. 
(aku tak pegi tabika takpe ke? aku pegi prasekolah je. :P kalau disqualified bagitau ye.kehkeh)

4-semua blogger boleh join, takde had limit umur. asalkan korang penuhi syarat nombor 3.

(selamat takde limit,malu la kalau orang tau aku da tua. muahaha :P)

5-sila jawab soalan2 cepu emas berikut. 
(kalau jawab, dapat cepu emas ke hah? hehehe)


:: nama kelas anda. yang dah habis sekolah, nama kelas masa form 5. yang masih sekolah, bagi tahu nama kelas korang.

emm.. kelas dekat U skunk ni 21A, sebab kos aku ni fixed je class dia so aku bagitau la ye.hahaa.. masa form5 nama clas aku 5 abrar, ni clas budak-budak akaun, memandangkan waktu tu hanya ada 3 kelas je untuk form5 kat sekolah aku, maka ni kira class last kalau nak compare dengan lagi 2 class iaitu class science. kelas aku ni selalu di diskriminasi dan di anak tirikan. tapi ofcos la aku sayang clas ni, sebab tak skema macam lagi 2 class tu. hehe.


::kenangan manis semasa di sekolah.
  • bermain mercun di dalam kelas sewaktu di tingkatan 2. muahaha. sume clasmate bengang dengan aku. time main tu tingkap sume tutup, abeh main aku keluar ikut pintu belakang sekali toleh ade plax 2 orang cikgu tengah sembang depan class aku, naya aku. selamat dorang tak perasan.
  • celebrate raya korban sama-sama kat sekolah sampai form3 kot kalau tak silap, sebab lepas tu raya korban dah stat ujung tahun, so tak sempat la nak menumbangkan beberapa ekor lembu. best woh, tengok lembu yang sanggup berkorban di hari raya korban, macam-macam gaya dorang and ade gak yang tak rela dikorbankan sampai hampir terlepas.
  • feel tido dalam class, makan dalam class semua tu pada aku sangat manis.ahah.
  • time form3, aku selalu suruh kawan aku bawak komik untuk aku. hehe. kitorang letak dalam kotak kasut. selamat tak kena rampas. tapi best sebab aku hari-hari pegi baca komik kat sekolah.ahhaa
::kenangan pahit semasa di sekolah.
kenangan pahit macam banyak je.takpe aku pick yang dasyat2 jela.hehe
  • masa form1, aku dihalau duduk kat tempat belakang instead before tu aku duduk kat tengah2 class and tempat tu kira best la. tapi sampai bebila pon aku takkan mengaku aku bersalah and hanya mangsa keadaan. sebab budak sebelah aku tu yang sibuk menceritakan sesuatu kat aku, bila aku baru nak cakap sket cikgu tu terus tuduh aku bersembang dan budak sebelah aku hanya buat tak tau je and takde sape defend aku sebab time tu aku tak berapa ada kawan.as a result, aku dihalau duduk tempat belakang class,betul2 tepi pintu and kad demerit aku diambil disamping cikgu tu simpan punyalah lama sampai berapa kali aku merayu baru dia bagi balik. dan since tu la aku suka tido dalam clas. cikgu tu laki and dia suka kalau budak perempuan bodek2 dia, since aku ni brutal dan tak layan dia, sebab tu dia buat macam2 kat aku. yang penting dia tak kawen lagi and gatal, so aku lebih rela tak baik dengan dia.
  • time form1 jugak disebabkan aku duduk clas depan time tu, budak2 sume skema tak nak kawan dengan aku. 1 day tu ade clas dekat makmal komputer, aku tetido dan aku terjaga bila ada budak clas lain yang gerakkan sebab dia tengok aku sensorang tido dalam class, memang gelabah la sebab dah la tak tau clas kat mana, selamat at last jumpa jugak tempat tu.
  • time form5, aku dengan kawan aku lagi 2 orang kena halau dari clas add math. semua nya sebab cikgu tu ada ajar graf kot, bentuk dia actually mcm bell, tapi instead sebut bell ke U ke, dia memilih untuk guna word "mangkuk". at 1st aku tak kesah pon, pastu kawan aku kat sebelah lagi 2 orang ni, dok gelak-gelak and soh aku dengar betul2 bila dia sebut mangkuk. dan sewaktu dulu aku ni pon mangkuk tingkat juga, coz bila gelak tu tak reti nak stop. so korang bayangkan la lesson hari tu dia dok repeat word "mangkuk' tu banyak kali, mane la aku boleh nak cover gelak. bajet dia tak nampak la, sekali dia terus tanya " yang kat belakang 3 orang tu dok gelak2 ape?" " lawak ke benda yang saya tengah ajar ni or kamu dah pandai sangat?" " kamu sebenarnye gelak ape?". aku nak jawab pon tak jadi tengok dia tengah berasap camtu, yang pasti cikgu ni bab-bab touching kau bagi jela kat dia. dia ingat kitorang gelakkan dia, tu yang hot tu. last tu dia cakap "kamu 3 orang keluar dari clas saya sekarang". mula tu macam berat hati la nak blah pastu dah dia jerit kuat lagi, baik blah jela. malu takyah cakap la. pastu kitorang lepak je kat library sampai abeh clas dia. boleh pulak jumpa sorang ustaz ni kat library tu, dia sah-sah la usha pelik sebab cikgu tu tengah ade dalam clas, kami plax lepak library, mesti dia ingat kitorang ponteng. lantak la, nak buat camne kan.unavoidable event.hehe
::cikgu yang paling korang tak suka! (tak payah mention nama. kang tak pasal2 cikgu korang baca belog korang, tak ke haru! haha) kenapa tak suka cikgu tu!
cikgu aku tak suka ramai je, tapi sebab aku ni jenis orang yang tak simpan dalam hati lama-lama apatah lagi nak berdendam maupon memendam rasa so aku tak kisah sangat la. bukan aku sesaja tak suka dorang, tapi dorang yang selalu buat macam-macam kat aku. haish, sabo jela. sebab tanpa dorang sape la aku.
  • ustazah b.arab time form3, muahaha. sebab dia memang salu pandang aku macam aku ni la manusia yang paling bermasalah dalam sekolah tu. harap je luaran lembut, tapi hati dia agak tak sesuai la untuk orang yang bergelar ustazah. pernah sekali tu dia tengah mengajar and aku nak pegi toilet, aku berdiri depan dia and minta permission nak keluar ,dari guna bahasa melayu sampai la ke bahasa arab. dia boleh buat derk je, pastu adala clasmate aku nak pegi tandas time tu jugak, dia elok je bagi permission. memang sakit hati dan malu la time tu. aku pon duduk jela balik tak jadi nak pegi toilet.
  • cikgu ni pulak adalah cikgu yang halau aku dari clas tadi, dia ni memang ratu tacing. ayat yang aku tak boleh nak lupa bila dia cakap" apa perasaan mak ayah saya pulak kalau tahu kamu buat macam ni kat saya" padahal dia dah kawen and ada anak ok. pasaipa dia nak kena compare kitorang yang di bawah tangunggan mak pak dengan dia yang dah berkahwin aku sampai lani pon tak paham. dulu time form1 dia baek lagi, lepas dah lama kat sekolah tu jadi camtu. dia ni ade rekod budak maki dia guna computer dalam lab comp, dorang ni junior, 3 sekawan tak silap aku, dorang rekod ape yang dorang kutuk cikgu kat dalam sound recorder. cikgu ni dia handle lab comp, so komputer induk yang dia pakai tu boleh cek semua komputer kt dlm lab tu and end up benda tu jadi isu dan dia bertaubat kejap and jadi baik, tapi lepas tu jadi balik perangai asal.
  • penolong kanan sekolah aku, dia ni memang laser tahap melampau. bukan nak kutuk tapi dia tak kawen lagi and dia dah berusia sikit. ape je dia cakap sume nak salahkan student dan cakap kami ni hanya menyusahkan mak pak kitorang. pada pendapat aku ni sebab dia takde anak,so semua benda dia nak take easy je. dia penah panggil aku sebab aku tak pegi clas tambahan, padahal rumah aku jauh and hari tu bapak aku takde so kena balik awal la macam biasa, nak naik bus dulu susah tak macam sekarang.dia cakap aku ni menyusahkan mak pak la apela, padahal mak aku risau,tu yang suruh balik awal. dah la time aku jumpa dia tu, dia boleh pulak sembang dengan orang lain time tengah cakap dengan aku, bila aku nak blah dia sound aku cakap dia tak abeh cakap lagi aku nak blah dah. bila dia dah abeh cakap, boleh pulak tak suruh aku blah, bila aku still berdiri depan dia, dia tanya aku apehal tak blah2 lagi. memang sengal tulang betul la. aish.
::pernah crush dekat someone masa kat sekolah? macam mana boleh tangkap lentok dengan orang tersebut? sebab dia hansem ke, sebab budi bahasa dia ke. kalau boleh, letak sekali nama orang tu! bwahaha.
  • maka, aku nak bagitau la yang aku ni sekolah semua perempuan, since form1 until form5. so bab nak crush2 ni takde la. ahha.
  • dulu time aku form1 and time tu aku duduk asrama, zaman tu semua gila nak adek angkat-kak angkat. ade akak ni dia form 6 and dia ditugaskan guide aku sampai khatam al-quran tapi sebab dia busy maka aku di overtake oleh senior lain. dia penah offer aku jadi adek angkat, dia agak feymes la kat sekolah aku tapi time tu aku budak-budak lagi tak tau yang kalau kau ada kak angkat kehidupan kau akan lebih selamat. bila dia tego aku ke, orang macam wow~ kak An tego budak tu la. alaa, ala-ala korang tengok cerita boys over flower ke, kakak tu ala2 macam group F4 tu la.ahaha.. pastu masa aku macam dah sudi nak jadi adek angkat dia, ade budak cun dan bijak le kan masuk hostel so, macam biasa la orang cantik dan orang feymes seakan ditakdirkan untuk bersama. ade akak tu bagi surat kak budak tu kot, pastu member aku ni dormmate dia, entah camne aku terbaca kot surat tu and kawan aku ni memang backstab hebat sanggup pecah rahsia and bagitau budak tu and akak tu, kata aku ni baca surat tu. aku dikecam la jugak, memang depressed tak yah cerita la time tu, dah la aku still tak bley adapt kehidupan kat hostel. aku pon tak berapa ingat sangat benda ni.haha.
:: gambar kenangan semasa di sekolah. :) boleh letak 3-5 gambar.
  • aku ade henpon pon time nak masuk matric, so activity menangkap gambar ni takdela. aku seniri pon menyesal sebab takde pic kenang-kenangan. T______T
  • sebagai ganti aku letak pic clas kat U time sem 1 dgn kat matric ok. sori.

sem 1 kt U
time matrix
ok tu je. hope tak berpinar mata korang baca panjang-panjang ni. heehee. and meh la aku bersihkan nama aku dulu sebelum korang meninggalkan page ni dengan judge aku sebagai orang yang paling bermasalah macam ustazah aku buat tu. sebenarnya aku kan sekolah perempuan and korang mesti da dapat detect yang aku ni sekolah agama, so apa yang aku buat semua akan nampak jahat dan ganas sebab sekolah tu student dia semua kaki ampu, kalau korang macam aku sah-sah susah nak survive kat sekolah tu. student dia dalam 500 orang je coz sekolah tu dia pick student berdasarkan result UPSR and aku sepatutnya stay kat hostel sebab rumah aku jauh., tapi instead of aku jadi kasim selamat, aku rela ulang alik dari rumah eventhough jauh. achievement student kat situ akan dinilai berdasarkan bahasa arab, even korang dapat straight A untuk semua subjek tapi b.arab korang fail, ranking korang akan turun dengan mendadak dan akan duduk class last. so, memang tarf la. tapi pape pon aku sayang la jugak sekolah tu, kalau la aku tak masuk sekolah tu entah apa je aku buat skunk ni.
ok la,tu je take care.

Sunday, April 10, 2011

Detik-detik Cemas! fuhh~

hi.
dah lama aku tak update, beberapa entri aku sebelum ni pon just pasal cite MY 1ST CRUSH dan aku rasa aku tak payah continue dah kot cite tu, cukup la setakat tu.haha.

alkisahnya, beberapa jam yang lalu.sesampainya aku di hostel, lepas aku dah kemas apa yang patut aku pon nak on la laptop kesayangan aku ni. fuhh~ cemas giler ni bila banyak kali aku on laptop aku, boleh la pulak dia hang, ape pon tak boleh nak click, entah berapa kali aku on off. takut gak kot-kot laptop aku rosak terus.

dah la laptop ni barang kesayangan aku. dan laptop ni mak pak aku yang bagi, khas dorang pegi beli kat aku time aku 1st sem kat Unimap ni lagi. gila lah, sentimental value dia tinggi tau! kalau rosak memang aku seniri tak dapat bayangkan apa yang akan jadi pada masa depan aku.

sampai tertido la aku menunggu laptop aku ni ok. *alhamdulillah* at last, dah ok gak. 

maka, lagi 1 week aku akan mengharungi final exam untuk semester 4 aku kat sini, hope semua ok macam biasa. ahaha.. ok la, jmpe nanti. take care!!

Tuesday, April 5, 2011

My 1st crush #2

sedang si pencerita mengelamun.. beliau teringat saat mula-mula dia perasan dengan kewujudan her 1st crush.

time aku kat Kampung Pisang Tiga Kaki tu (nama kampung adalah rekaan), untuk Program Keluarga Angkat, ada satu hari tu semua tengah gotong-royong memasak dodol. sebab student dan orang-orang kampung sama-sama buat kerja, so kebanyakkan semua kerja dah di cover. sambil-sambil tu dorang buat la aktiviti bagi merapatkan sillaturrahim anak angkat dan keluarga angkat. adala macam-macam permainan tradisional yang kitorang kena participate.

bila keadaan dah makin lengang, aku pon pegi la melepak dekat khemah yang tak berapa ada orang, coz situ khas untuk duduk-duduk je, sementelah member-member aku yang lain dipecahkan ke kampung lain, so aku takde la teman sekaki nak mengumpat, maka aku pon melepak la kat khemah tu sensorang sebab keja dah takde nak buat. time aku syok-syok dok melangut sambil melayan budak-budak kecik tu, dorang pak-cik pak-cik and beberapa student lelaki start la maen takraw. walaupon aku ni takut jugak dihempap bola takraw, sebab duduk dekat sangat dengan kawasan dorang bermain tu, tapi sebab perasaan malas nak berginjak tu menebal dalam hati, aku duduk je situ. dah tempat tu redup-angin pulak sepoi-sepoi bahasa melayu, malas la aku nak cari tempat laen pulak nak lepak, japgi aku nak pegi sambung tolong dorang kacau dodol pulak.

my 1st crush pon tetiba la nak join maen takraw, tapi time tu takde crush-crush lagi aku tengok dia pon dengan sebelah mata je. *sigh* sedang beliau seronok bermain, aku pon tengok la apsal la dia ni maen takraw cover-cover, malu kat aku ke? macam tak mungkin pulak sebab kenal pon tak. setelah aku menilik gaya dia lama-lama baru aku sedar yang bola takraw tu banyak kali terkena poket seluar dia and dalam poket tu ada henpon dia. lepas tu aku tengok la dia keluarkan henpon dia tu, dia tengok aku yang kebetulan straight kat sebelah kanan dia, aku dah agak dah, mesti dia nak suruh aku tolong jaga kan henpon dia. *huh* and penakulan aku tepat sekali, dalam ramai-ramai manusia sejagat kat situ boleh aku jugak dia nak suruh jaga henpon dia. sedar-sedar dia dah ade kat depan aku, sambil sua henpon dia and cakap " tolong jaga jap". 

aku pon malas la nak buat gedik, aku terus je amek henpon dia tanpa banyak soal siasat. kehkeh. dalam hati, side jahat dah kata "dia bagi henpon nak suruh aku tinggal number fon ke?, muahaha".tapi hatiku yang suci , sesuci embun pagi pulak berkata"shh, diam la kau jahat". jadi aku pon berhenti la berfikir secara kreatif dan kritis. tapi kejap je dorang maen, bola tu boleh pulak nak masuk parit depan tu, lepas dia dah pegi berenang kuak lentang amek bola tu dalam parit, dia pon datang and ambik balik henpon dia, seraya berkata " terima kasih".

aku pon tak tau dia ingat tak lagi aku ni penjaga henpon dia dan pernah berbakti pada dia. tapi tula, aku tak boleh terima dia seorang perokok, dan aku rasa tu adalah satu kerugian kepada nusa dan bangsa.

bersambung...............................