Thursday, December 30, 2010

Nak Hiburan sket boleh tak???

dulu masa sekolah rendah dapat bermain, tengok tv dan main lagi, adalah satu kehidupan lengkap bagi kanak2 seperti aku. hujung minggu mahu pon tak sampai lagi hujung minggu tersebut, mak pak dah bawak pegi jalan2 riang gembira. 

bila masuk sekolah menengah, up sket la kegembiraan yang harus dikecapi. dapat pulak sekolah yang tengah2 hiruk pikuk kotaraya. bila rasa boring, lepas sekolah boleh pegi jalan2 cari pasal kat mall2 yang dekat mahupon jauh dari sekolah aku. nak pegi jalan kaki pon boleh. tapi aku still tak puas hati, selalu merungut cakap tak best la, apela.

perangai tak reti menghargai aku ni, berterusan bila aku masuk matrix dulu. Matrikulasi aku takde la ulu ke hape. tepi highway lagi babe. dulu aku dak KMPP. tau2 jela KMPP tu still kat Penang yang banyak hiburan la kan. tapi kat matrix tu tak borink pon. dia punya keluasan and facilities baguih. aku suka. jalan2 kat dalam kawasan matrix tu je dah dapat hiburkan hati aku. nak tengok tv pon suka hati je. nak outing apetah lagi, bus sampai amek depan pagar hah. tapi aku dah seronok kat dalam matrix, tak payah nak outing kat luar lagi. lagipon uma dekat, borink boleh balik. tapi aku jarang sangat la balik. tapi aku still kenkadang rasa KMPP tu tak seronok. apehal? sebab aku tak reti nak hargai  la kan.

tup2, bila masuk universiti, aku dapat UNIMAP. tau jela U aku kan kat Perlis. jauh beda dari apa yang aku nikmati sebelum2 ni. banyak juga pekdah dok kat kampung2 ni. tapi takde pekdah pon banyak gak. nak makan susah, nak hiburan? lagi la susah. perlu pegi jauh2 untuk dapat sedikit hiburan dan bila dah balik hostel hanya akan dapat keletihan dan kelaparan. dan sekarang ni aku rasa amat sangatlah keboringan. memang la aku bukan orang yang suka berjalan tak tentu hala tanpa sebab. tapi dulu2 time sekolah lain, hujung minggu aku nak stay kat uma sebab jadual aku hari2 pack. pegi sekolah pagi2 5lebih, balik pon dah petang. so weekend memang la nak rehat kat uma. skunk kat U, weekday pegi clas. jadi hujung minngu mesti la nak jalan2 bagi mendapatkan ketenangan, tapi takde tempat untuk pegi jalan2 tersebut. kalau ada pon, ofkos la takde transport nak pegi. nak jalan tak mampu, jauh sangat.

dulu matrik dekat dengan umah, tapi tak mau balik tiap2 minggu. skunk U dah jauh sket, baru rasa nak balik. padan muka aku kan. huh~ dulu payah la nak rasa lapar tanpa sebab, pegi sekolah memang aku bawak bekal sebab tak suka nak makan makanan kat luar. masuk matrix, banyak gilo2 makanan sampai aku sentiasa terlebih kenyang. skunk kat U, kena carik makanan seniri dan sangat2 susah nak jumpa makanan2 tu. adei.. sakit jiwa oh.

4 comments:

idAti mALek said...

ni kes ape sbenarnye??

x ckup makan plak dah...adoiyai

Atiqah Shaharin said...

kes boring dan x ckup mkn.huhu

cahaya izzaty said...

TERAMAT SGT boring kot.. adeh~

Atiqah Shaharin said...

2la psl. ksian kita kn.huhu